Предна страна

Соработници и подржувачи 1

logo fioom

logo USAID

gem-za-soros-web

MCETi

SOS-linija

Статистика

Членови : 72
Содржина : 258
Веб врски : 6
Гледања на содржината : 535753
www.regionalencentar.org.mk - Добредојдовте
Запознај го Кратово на велосипед PDF Печати Е-пошта
Недела, 23 Јули 2017 21:06

Velosiped

Со цел да се промовира еден нов и невообичаен во локален контекс, туристички тренд, кој може да го промовира регионот на локално и регионално ниво, нашето здружение отпочна активност која ја нарече „Запознај го Кратово на велосипед“. За таа цел од Министерството за Економија беше добиен грант за набавка на велосипеди кои и официјално се брендирани и се ставени на располаганје на сите заинтересирани домашни и странски посетители. Основен повод за ова беше да се има пристап во тесните улици и сокаци кои ги има Кратово, но и да се овозможи ленса посета на околните локалитети на еден атрактивен и невообичаен начин. Со тоа сакаме да се допринесе во популаризацијата на културно-историското и природното наследство, да се промовира одржливото искористување на сите локални ресурси, да се допринесе за економско зајакнување на регионот, да се зголеми економската бенифит за услужните дејности во свера на туризмот, да се стимулира индивидуално инвестирање во сместувачки капацитети. Напоредно на тоа очекуваме да се инвестира во развој на занаетчиските дејности и подготовка на сувенири, да се стимулира промоција и искористување на традиционалната храна и рецепти, да се промовира чистата и незагадена животна средина, воздушните бањи на околните планински врвови, да се стимулираат капитални инвестиции во свера на туризмот, а со тоа да се влијае на запирање на миграциите и задржување на младите на овие простори.
На добиениот грант еден велосипед, како општествено одговорна компанија донира и фирмата УНИОР од Скопје.
Велосипедите можат да се изнајмат секој ден со најава на телефонските броеви: 077/972-129, 078/250-219 или на mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Повеќе...
 
Заклучоци и препораки за подобрување на функционалноста на Месните самоуправи PDF Печати Е-пошта
Вторник, 02 Мај 2017 09:28

TM-MZ

Како завршна активност во рамки на проектот „Месните заедници - основна клетка во процесот на демократско одлучување“, на 24.03.2017 година, во хотел Кратис во Кратово се одржа тркалезна маса на тема „Улогата на месните самоуправи во процесот на носење одлуки“. На настанот присуствуваа претставници од 5 Единици на локална самоуправа, претставници од дваесетина МЗ, претставници од институции и здруженија кои работат во овој сегмент. На настанот присуствуваа и претставници од СИПР - Куманово, ФОРУМ - Скопје и ЦРЛД - Скопје.

По исцрпната и плодна дискусија која траеше повеќе од 3 часа и изобилуваше со предлози и сугестии за подобрување на функционалноста на Месните самоуправи се изготви документ со заклучоци и препораки за подобрување на работата на формите на месно управување. Документот е проследен до сите општини кои беа опфатени со проектот и останатите инволвирани организации како и до Министерството за локална самоуправа.

Истиот може да се најде на следниот линк:

Извештај од тркалезна маса со заклучоци и препораки.

 
Тркалезна маса „Учество на Месните самоуправи во процесот на креирање одлуки“ PDF Печати Е-пошта
Сабота, 25 Март 2017 16:54

IMG 6119

На 24.03.2017г.(петок) со почеток во 11:00 часот во хотел Кратис-Кратово, се одржa тркалезна маса на тема ”Улогата на Месните и Урбаните заедници во процесот на носење одлуки”.

На настанот присуствуваа: претставници од Североисточниот плански регион, претставници од Единиците на локална самоуправа, членови на Советите на општините, поранешниот член н УО на ЗЕЛС и Грдоначалник Љубомир Јанев, претставник од Центар за развој на локална демократија – Скопје, ЦСИД Форум – Скопје, претставници од Месните самоуправи од 4-те Општини кои беа опфатени со овој проект, Крива Паланка, Ранковци, Пробиштип и Старо Нагоричане, советници од Општина Кумново како и членови од цивилниот сектор кои работат на оваа тема.

Повеќе...
 
Стрипот како креативна алатка во функцуја на граѓанскиот ангажман PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 24 Април 2017 11:25

strip1

Во периодот од 20.04.2017-23.04.2017 година во с.Нежилово од страна на Стрип центарот на Македонија-Велес се организираше стрип училиште за креативен ангажман. На оваа стрип работилницата учество земаа 13 цртачи од Општините: Кратово, Скопје, Куманово, Струмица, Битола, и Чашка. Општина Кратово на работилницата ја претставуваа Јована Чочевска ученичка во I година во СОУ Митко Пенџуклиски и Наталија Веселинова ученичка во II година во СОУ Митко Пенџуклиски, под водство на проектниот соработник Катерина Ковачевска и предметниот наставник Бојко Костадинов. Ова е само една од активностите во рамки на овој проект. Во текот на месец мај од нацртаните стрипови ќе биде изработен каталог кој подоцна ќе биде изложен во просториите на Здружението “Регионален центар за одржлив развој”-Кратово.

strip2 strip3

 
Тркалезна маса на тема „Улогата на Месните самоуправи во процесот на носење одлуки“ PDF Печати Е-пошта
Петок, 17 Март 2017 11:38

images

На 24.03.2017г.(петок) со почеток во 11:00 часот во хотел Кратис-Кратово, ќе одржи тркалезна маса на тема ”Улогата на Месните и Урбаните заедници во процесот на носење одлуки”.
На настанот се поканети и ќе земат учество: претставници од Министерството за локална самоуправа, Североисточниот плански регион, ЗЕЛС, претставници од Единиците на локална самоуправа, од Центар за развој на локална демократија - Скопје, ЦСИД Форум – Скопје, претставници од Месните самоуправи од 5-те Општини кои беа опфатени со овој проект(Кратово, Крива Паланка, Ранковци, Пробиштип и Старо Нагоричане), како и членови од цивилниот сектор кои работат на оваа тема.
Ова е воедно завршен настан во рамки на проектот „Месните заедници основна клетка во процесот на демократско одлучување“.

Ипортал

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

EU

logo eu

JoomlaWatch Stats 1.2.8_05-dev by Matej Koval

Visitors

Today: 1
Yesterday: 18
This Week: 42
Last Week: 11
This Month: 76
Last Month: 59Гласај

Дали ви се допаѓа страната